Zamrznuta hrana – dobra za zdravlje ili ne?

smrznute-jagode

Mnogi rado jedu odmrznute jagode ili maline tokom zime, uživaju u paprici i kukuruzu koje su izvukli iz zamrzivača i prave razna kuvana jela od povrća koje je do tada bilo u komori frižidera. Međutim, nameću se pitanja – da li je zamrznuta hrana dobra za zdravlje ili ne i od čega to zavisi?

Ukoliko ste jedni od tih ljudi koji često u svom domaćinstvu zamrzavaju namirnice i kasnije od njih spremaju razne đakonije, preporučujemo da nastavite da čitate ovaj tekst.

Da li su zamrznute namirnice kvalitetne?

Da li će zamrzavanje hrane sačuvati njenu teksturu i kvalitet, zavisi prije svega od načina na koji se hrana skladišti. Na primjer, ukoliko pravilno ne operemo voće, uklonimo trule dijelove i maksimalno osušimo vodu iz isjeckanih komada, voće će se najvjerovatnije pokvariti i promijeniti ukus koji posjeduje.

Isto važi i za povrće, čiji truli i stari listovi mogu nakon odmrzavanja uticati i na miris i teksturu namirnica. Zbog čega se savjetuje da se povrće dobro očisti, isjecka na komadiće i iscjedi. Takođe, da se uklone enzimi i sačuva hranljivost, povrće se, prije stavljanja u kesu za zamrzavanje, obavezno mora na nekoliko minuta termički obraditi, odnosno blanširati.

To nije dovoljno! Kesa gdje stavljamo voće i povrće mora biti dobro zatvorena i bez viška vazduha, inače će se stvoriti tragovi zamrzavanja namirnica, koje utiču na njihov kvalitet. Isto tako i zamrzivač u kome se hrana zamrzava mora dobro funkcionisati i besprijekorno zamrzavati jela i namirnice.

Ako razmišljate da za svoje domaćinstvo promijenite uređaj, trebalo bi da znate da su vam dostupini vertikalni zamrzivači, horizontalni, samostojeći i ugradbeni. Bilo da birate Beko, Midea, Gorenje ili neki drugi zamrzivač proverenog proizvođača, ključno je da pored funkcionalnosti i cijene obratite pažnju da broj zvjezdica koji aparat ima.

Najbolje bi bilo da izaberete onaj zamrzivač koji ima 3 ili 4 zvjezdice, jer upravo takav uređaj može da postigne temperaturu od -18 do -24. To je izuzetno važno, jer će od stepena zamrznutosti zavisiti rok upotrebe vaših zamrznutih proizvoda.

hrana-tiganj-priprema

Da li je štetno jesti odmrznuta jela i namirnice?

Ukoliko su namirnice i jela dobro skadištene, izvađene u odgovarajućem roku iz zamrzivača i pravilno pripremljene, nije štetno jesti ih.

Naprotiv, zamrznuta hrana često može biti hranljivija od proizvoda koje možete kupiti na pijacama i u piljarama. Voće i povrće, na primjer, najčešće se zamrzava kada je na vrhuncu svoje tehnološke zrelosti, odnosno onda kada ima najviše hranljivih materija.

Ne samo to! Pojedini istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su otkrili da je nivo vitamina C u zamrznutim borovnicama, kukuruzu i pasulju veći nego u istim namirnicama koje su se nalazile u frižideru.  Čak i  meso, koje je inače puno proteina, minerala i vitamina A i D, ne gubi ove supstance pravilnim zamrzavanjem!

Koliko mogu namirnice ostati u zamrzivaču?

Da bi namirnice sačuvale svoj ukus i kvalitet, morate voditi računa koliko duge će biti skladištene u zamrzivaču. Obično se preporučuje da svježe meso, u zavisnosti od vrste mesa, mora biti izvađeno iz komore u periodu od 4 do 12 mjeseci. To pravilo važi i za pečenje, odreske, kotlete. Živinsko meso se, sa druge strane, može čuvati i od 9 do 12 mjeseci, osim kada nije kuvano.

Sve vrste kuvanog mesa najčešće mogu izdržati u zamrzivaču od 2 do 3 mjeseca. Taj kratak vremenski period se preporučuje i za skladištenje ribe, poput lososa i tune, dok se kvalitetni bakalar ili iverak mogu odmrznuti i u roku od šest mjeseci.

Za razliku od mesa i ribe, većina povrća i necitrusnog voća može sačuvati svoju teksturu i do 12 mjeseci nakon zamrzavanja. Naravno, obično se preporučuje, ukoliko želite da povrće zadrži odgovarajući nivo hranljivih materija, da se ono barem na kratko blanšira prije zamrzavanja.

Da li je zdravo ponovo zamrznuti hranu?

Da izbjegnete trovanje i druge stomačne probleme, neophodno je da sirovo meso i ribu ne zamrzavate više od jednog puta! Ipak, potpuno je zdravo odmrznuto meso ili ribu skuvati, pa nakon toga pravilno zapakirati i ponovo skladištiti u zamrzivač.

Ostale sirove namirnice izvađene iz komore zamrzivača morate pripremiti ili baciti u roku od 24 sata od odmrzavanja. Kuvana jela i obroke takođe, u toku jednog dana možete podgrijati i pojesti, jer nije ni malo zdravo zamrznuti ih ponovno!

Kada ne treba jesti hranu iz zamrzivača?

Ne preporučuje se da jedete hranu koja je nepravilno spakovana u zamrzivač (čija je kesa za zamrzavanje pukla, na primjer), niti da pripremate i konzumirate namirnice koje su potpuno promijenile miris, boju i teksturu nakon odmrzavanja.

Naravno, ne bi trebalo ni da okusite meso, ribu, povrće i voće koje je stajalo duže u zamrzivaču nego što se proporučuje.

U nekim slučajevima, konzumiranje smrznutog voća može biti bolja i hranljivija opcija od kupovine svježih namirnica na pijacama. Ipak, koliko će sve te jagode, kupine, paprike, mrkve i meso, biti nutritivno bogati zavisi prije svega od toga kako se svi ovi proizvodi i jela pakuju i skadište u zamrzivač.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

3.5 2 votes
Article Rating