operacija hemoroida2

Prirodno liječenje ili operacija hemoroida?

Usled načina života i životnih navika kojih se neko pridržava, ali i usled naslednog faktora, dolazi do toga da se neretko mnogi ljudi susreću sa različitim oboljenjima i generalno zdravstvenim problemima.

Jedan od problema koji je, slobodno se može reći zaista prisutan među ljudima u savremeno doba jesu i hemoroidi. Razlozi za to nisu vezani samo za ansledni faktor, već naprotiv mnogo pre za način ishrane i stil života. Povećani unos brze hrane, a zatim i masne i ljute, ali i dugotrajno sedenje, te neadekvatna fizička aktivnosti, tek su neki od razloga koji dovode do ovog problema, od koga pati više od 50 procenata odraslih širom sveta.

U osnovi, hemoroidi ili šuljevi, kako se još nazivaju, predstavljaju sasvim normalno pojavu, odnosno strukturu, koja se nalazi u predelu anusa. Njihova osnovna uloga jeste da spreče nekontrolisano izlivanje stolice iz organizma.

A da bi hemoroidi mogli da budu smatrani oboljenjem, mora doći do njihovog zapaljenja, odnosno do uvećanja, kada govorimo o hemoroidalnoj bolesti. Upravo tada može da bude preporučena i operacija hemoroida, ali u principu sve zavisi od stanja zdravlja konkretnog pacijenta, odnosno od toga u kom stadijumu su hemoroidi, te od procene stručnjaka koji vrši pregled.

Koji su simptomi zapaljeni hemoroida?

Najpre moramo napomenuti da simptomi mogu biti različiti od pacijenta do pacijenta, odnosno sve u zavisnosti od toga u kojoj meri su hemoroidi upaljeni, kog su stepena, od čega svakako i zavisi da li će laserska operacija hemoroida biti preporučena kao jedino rešenje ili će moći da bude pribegnuto i lečenju ovog problema na prirodan način.

Najčešći simptomi jesu tegobe prilikom defekacije, a u vidu peckanja, otežanog pražnjenja, te krvi ili u wc šolji ili na toalet papiru. Neretko se događa da postoji i bol, odnosno osećaj peckanja u predelu anusa, kao i crvenilo. Jedan od simptoma jeste i ispadanje hemoroida, a ponekad se mogu javiti venski čvorovi u predelu anusa, kao i otok u tom delu.

Svakako je najbitnije na vreme se obratiti stručnjaku, kako bi utvrdio da je zaista došlo do zapaljenja hemoroida i da bi prepisao terapiju.

Prirodno lečenje hemoroida

U slučaju da se radi o blagom zapaljenju hemoroida, što podrazumeva uglavnom prvi i drugi stepen oboljenja, lako se može desiti da ne bude preporučena operacija hemoroida, već prirodno lečenje.

U takvim situacijama pomažu različiti melemi, čepići i kreme, ali je vrlo važno voditi računa i o načinu ishrane i o adekvatnom fizičkoj aktivnosti.

Uopšteno govoreći, preporučuje stručnog osoblja Prve Poliklinike  se unos namirnica koje su bogate vlaknima, kao i konzumiranje što više tečnosti i to najpre u vidu obične vode i blagih biljnih čajeva. Vrlo je važno da osobe kod kojih je dijagnostikovano zapaljenje hemoroida prvog i drugog stadijuma najpre i te kako vode računa o higijeni, a lako se može desiti da im pomognu i tople kupke.

Kada su u pitanju hemoroidi trećeg i četvrtog stepena mahom lekari preporučuju da bude izvršena operacija hemoroida, koja može biti izvršena na klasičan način ili uz pomoć lasera. Izuzetno je važno na vreme posavetovati se sa lekarom, koji će moći da izvrši procenu stanja pacijenta i na osnovu toga i predlož metod lečenja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments