zena-para-prozor

Kako smanjiti zagađenje vazduha u životnom prostoru na minimum?

Gde god da živite i koliko god godina da imate, ne možete izbeći činjenicu da se zagađenje vazduha oseća svuda oko vas. Bilo da živite u gradu ili na selu, ovo je nešto od čega se ne možemo tako lako skloniti i što ne možemo ignorisati. Pošto nismo samo mi krivi za zagađenje vazduha, ne možemo mi sami ni da rešimo ovaj problem, već moramo da pronađemo način da ga smanjimo i kontrolišemo koliko god možemo. To je naročito važno u životnom prostoru u kom provodimo najveći deo dana, ali i gde ostali članovi naše porodice provode svoje vreme. Ako i vi želite da smanjite zagađenje vazduha u svom domu na minimum, evo nekoliko važnih i korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu da upravo to i uradite.

Naučite osnove o zagađenosti vazduha

Da biste znali sa čime se suočavamo i koji je tačno problem na koji tražimo odgovor, moramo prvo da naučimo neke osnovne stvari o zagađenosti vazduha i faktorima koji utiču na ovaj proces. Pre svega, svi znamo da je industrija koja se nalazi oko nas – fabrike, postrojenja, radionice, i slične stvari – najveći faktor zagađenosti vazduha, odnosno najveći problem na koji ćemo naići u ovom procesu. Isto važi i za saobraćaj i njegovu učestalost u našoj sredini: čak i kada živimo u delu grada koji nije gusto naseljen ili u čijoj blizini se ne nalaze veliki putevi, uticaj saobraćaja toliko je velik da će sigurno uticati na nas. Najzad, treći i verovatno najvažniji faktor jeste naša sopstvena aktivnost, odnosno stvari koje sami radimo, a da uopšte nismo svesni da utičemo na zagađenost vazduha u našoj okolini.

Individualne aktivnosti svakog pojedinca

Premda ne možemo da zamislimo svoj život u modernom dobu bez određenih stvari koje koristimo svakodnevno – od telefona i televizora do kesa za prodavnicu i plastika u koje pakujemo hranu koju nosimo na posao – činjenica je da sve ove stvari utiču na zagađenost vazduha. Takođe, stvari koje radimo kod kuće, kao što je prekomerna upotreba plastike ili neadekvatna upotreba sistema za grejanje i hlađenje – sve to čini naš dom zagađenim i zaraženim. Dakle, moramo da preispitamo svoje aktivnosti, razmotrimo njihov uticaj na ekologiju našeg prostora, i počnemo da radimo nešto korisno za svoje okruženje.

Počnite od nove stolarije

Verovatno najjednostavniji, ali i najefikasniji način da se zaštitite od negativnog uticaja zagađenog vazduha jeste zamena stolarije u vašem domu. Ako živite u prostoru koji se nikada nije renovirao ili u kom se još uvek nalaze stari drveni prozori, velike su šanse da će spoljna zagađenost vazduha da se prenese i na vaš dom. Ako vaši prozori ne dihtuju dobro, oni vas neće zaštititi, zbog čega pouzdani aluminijumski prozori predstavljaju mnogo bolje rešenje za sve one koji strepe od zagađenja vazduha. Ovi prozori su bolje rešenje od PVC prozora jer nisu štetni na mikroplanu kao plastika, i stoga predstavljaju dogoročno rešenje koje će vam unaprediti život u narednim decenijama!

Okružite se biljkama

Još jedan dobar način da uradite nešto pozitivno za kvalitet vazduha u vašem domu jeste da ga opremite različitim biljkama. Svi znamo da biljke u spoljnom svetu pospešuju kvalitet vazduha i unapređuju ga, a isto to mogu da urade i za vaš dom. Izaberite biljke koje će vam najviše značiti i rasporedite ih u svom životnom prostoru na strateški odabrana mesta tako da u svakom kutku imate po jednu biljku koja će čistiti vaš vazduh i učiniti ga boljim svakog dana!

Rešiti problem zagađenog vazduha u životnom prostoru nije ni lak ni jednostavan posao, ali ako naučite više o tome kako dolazi do zagađenog vazduha i sprovedete u delo nekoliko jednostavnih postupaka, moći ćete da uradite mnogo za sebe, svoj dom i sve koji žive u njemu!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments