Kako prirodno lečiti hemoroide

Kako prirodno lečiti hemoroide?

Nismo sigurni da li ste svesni činjenice da trenutno svaka šesta osoba na svetu ima problem sa tvrdom stolicom, a ova neprijatna situacija je čak tri puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Iako svima nama zatvor deluje kao nešto što je bezazleno i nešto što se povremeno javi – u pitanju je ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do ozbiljnijih situacija ukoliko se na vreme ne leči. Na primer zatvor ne utiče samo na creva, već može uticati i na poremećaj rada ostalih organa.

Ukoliko imate hemoroide – budite oprezni!

Na primer ukoliko se creva ne prazne redovno, može doći do raznih neprijatnih posledica, od kojih su najčešće prisutni nadutost, pojava hemoroida, bolovi u stomaku pa i glavobolja i malaksalost.

Zdravstveni problem kao što su hemoroidi su prisutni kod velikog dela populacije u svetu, ali je većini pacijenata neprijatno da pričaju o tome. Ovaj veliki problem današnjice potrebno je već na samom početku njegovog pojavljivanja ukloniti kako ne bi naručio životni stil i doveo do ozbiljnijih problema. Jedan od glavnih uzročnika hemoroida jeste savremeni način života. Dakle, nepravilna ishrana kao i savremeni način života koji podrazumeva mnogo sedenja su glavni uzročnici hemoroida koji mogu biti znak ozbiljnih bolesti na debelom crevu, pa ih ne treba ni u kom slučaju izbegavati.

Kada se hemoroidi pojave želimo da nestanu što pre

Uglavnom svi pacijenti ovo kažu, ali da li zbog straha, neprijatnosti ili neznanja uglavnom se problem ne rešava na samom početku.

Svi smo se bar jednom susreli u životu sa hemoroidima, a ukoliko ih baš sada imate dok ovo čitate – ne brinite postoji lek i za njih. Verovatno je da ćete morati biti uporni, ali ukoliko redovno koristite čaj za hemoroide sigurni smo da se oni više neće vraćati.

Operacija hemoroida

Retki su lekari koji vam zakažu operaciju čim se pojave hemoroidi, a pre svega jer lečenje se može obaviti i u kućnim uslovima.

Šuljevi su ustvari proširene vene u analnom otvoru kao i oko njega, oni mogu biti spoljašnji i unutrašnji. U određenom trenutku zahvaljujući raznim faktorima, vene na tom mestu mogu postati bolne pa i da oteknu. U tim situacijama pacijenti osećaju pulsiranje, peckanje, bol, neprijatnost koja ne prestaje kao i svrab.

Hemoroidi u određenim situacijama mogu i da puknu, ukoliko je pritisak analnog dela izražen. Ukoliko se to desi kod pacijenata dolazi krvarenje, a sama krvarenja mogu biti veoma česta, dok će sedenje u kupatilu pacijentu biti sve duže i sve bolnije. Verovatno su vam poznate kvržice koje mogu biti veoma čvrste ali i mekane. Upravo te kvržice su signal da počinje bol, kao i ostali propratni problemi koji će vas sigurno mučiti narednih dana, nedelja možda i meseci.

Najbitnije je da u ovakvim situacijama reagujete odmah, dakle čim se kvržica pojavila i da istog momenta krenete sa lečenjem kako ne bi došlo do krvarenja kao i daljih komplikacija. Ovaj bol koji nastaje može biti izuzetno jakog intenziteta, nepodnošljiv a sve zavisi od slučaja do slučaja.

Lečenje hemoroida čajevima

Sigurni smo da ste čuli za čajeve za vene, a s obzirom na to da su hemoroidi zapravo proširene vene – mnogi čajevi ćae vam takođe pomoći da varenje bude još bolje, da imate mekšu stolicu pa i da smirite aktuelnu upalu.

Mnogi od ovih biljnih preparata će vam pomoći u lečenju dosadnih i bolnih šuljeva, a čajevi za hemoroide se preporučuju i kao dodatno sredstvo jer će vam oni u mnogome olakšati i ubrzati proces izlečenja.

Hemoroidi neće nestati sami od sebe

Iako bi ovo bilo najlakše reći – situacija je takva da i ako se oni u ovom trenutku povuku bez ispravnog lečenja, vrlo lako mogu se opet pojaviti. Zbog toga je bitno detaljno ispitati hemoroide, uvideti zbog čega su se oni pojavili – otkloniti sve uzročnike i krenuti sa ispravnom prirodnom metodom lečenja hemoroida.

Prirodno lečenje hemoroida

Kao što smo već napomenuli, unutrašnji i spoljašnji hemoroidi jeste skup spojeva vena i arterija, čvorići koji se pune krvlju pri normalnom funkcionisanju stolice. U trenutku kada krv počne da se skuplja, usled slabosti vena, vezivnog tkiva ili preterane napetosti, dolazi do skupljanja i zaustavljanja u tom spletu pa nastaju uvećani hemoroidi.

Uzroci su uglavnom dugo sedenje, često napinjanje prilikom pražnjenja, trudnoća, genetska osnova, seksualni odnosi pa i slabost analnog otvora kao i visok holesterol.

Neki od simptoma na koje je potrebno obratiti pažnju jesu bol, svrab, krvarenje iz hemoroida kao i uvećani hemoroidi koji su osetljivi na dodi.

Samo lečenje može biti konzervativno – uz pomoć čepića, tableta, melema, ulja i krema, dok je drugi način hiruško koje se koristi kod III i IV stepena oboljenja.

Prirodno lečenje hemoroida je najpovoljnije, najbezbednije i najmanje stresno za pacijente.

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments